Μια ιστορική αναδρομή, αποκλειστικά για τους νυν και αεί “εραστές” του ραδιοφώνου.
Ο όρος “ραδιοπειρατές” αναφέρεται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς που μεταδίδουν εκπομπές, μην έχοντας την κατάλληλη άδεια και την έγκριση των ρυθμιστικών φορέων. Ο όρος έχει ιστορικές ρίζες, κυρίως στα μέσα του 20ού αιώνα, και έγινε ευρέως γνωστός με την εμφάνιση των παράκτιων ραδιοφωνικών σταθμών, τη δεκαετία του 1960.
Ο όρος “πειρατής” χρησιμοποιείται κατά κόρον για να περιγράψει παράνομες δραστηριότητες, κυρίως στη θάλασσα. Κατά μία έννοια, οι “πειρατικοί” ραδιοφωνικοί σταθμοί ονομάστηκαν έτσι, επειδή λειτουργούσαν χωρίς άδεια, “καταλαμβάνοντας” παράνομα τις δημόσιες ραδιοσυχνότητες.
Κατά μία άλλη έννοια όμως, πιο κυριολεκτική, η “ραδιοπειρατεία” οφείλει την ονομασία της στους παράκτιους ραδιοφωνικούς σταθμούς, που ξεκίνησαν την λειτουργία τους τη δεκαετία του 1960.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, καθώς το ραδιόφωνο θεωρούνταν ισχυρό μέσο επικοινωνίας για τις μάζες, οι ραδιοφωνικές εκπομπές βρίσκονταν υπό κυβερνητικό έλεγχο ενός αυστηρά ρυθμισμένου πλαισίου, και πολλά δημοφιλή μουσικά είδη, όπως η ροκ και η ποπ, δεν ακούγονταν από το επίσημο κρατικό ραδιόφωνο.
Για να καλύψουν αυτό το κενό, κάποιοι επιχειρηματίες δημιούργησαν παράκτιους πλωτούς ραδιοφωνικούς σταθμούς επάνω σε πλοία, που βρίσκονταν λίγο έξω από τα εθνικά ύδατα. Έτσι, μπορούσαν να εκπέμπουν παρακάμπτοντας τους νομικούς περιορισμούς της χώρας, καθιστώντας τους ταυτόχρονα “ραδιοπειρατές”.
Οι ραδιοπειρατεία δεν περιορίστηκε μόνο στους παράκτιους σταθμούς. Σε πολλές χώρες, άτομα ή ομάδες δημιούργησαν “μη αδειοδοτημένους” ραδιοφωνικούς σταθμούς στην στεριά, μεταδίδοντας συνήθως από άγνωστες ή και διαφορετικές τοποθεσίες. Αυτοί οι σταθμοί συχνά έπαιζαν μουσική, που δεν προτιμώνταν από τους κρατικούς ραδιοσταθμούς ή παρείχαν ανεξάρτητη κάλυψη ειδήσεων. Σε χώρες με αυστηρό έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης, οι ραδιοπειρατικοί σταθμοί, ήταν ένα μέσον για να παρακάμψουν την κυβερνητική λογοκρισία.
Ο όρος “ραδιοπειρατές” έγινε ένας επαναστατικός χαρακτηρισμός -με διαφορετικές προεκτάσεις, ανάλογα το πλαίσιο, φέρνοντας στο νου, αφενός ρομαντικούς συνειρμούς κι αφετέρου “το πνεύμα των παράνομων”, που σχετίζεται με τους πραγματικούς πειρατές.
Άφησε ένα σχόλιο...