Όταν ακούμε τη φράση “δημόσια βιβλιοθήκη“, συνήθως σκεφτόμαστε τη Δημοτική βιβλιοθήκη της περιοχής μας, τη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου ή του πανεπιστημίου, και γενικότερα, βιβλιοθήκες που παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.
Εκτός από τον δανεισμό βιβλίων, οι δημόσιες βιβλιοθήκες προσφέρονται και σαν αναγνωστήρια. Με την κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων, προσφέρουν ησυχία και ηρεμία, δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον που θα προετοιμάσει την διάθεση για διάβασμα, έρευνα ή έμπνευση.
Το 2009 ο Todd Herbert Bol, ένας εκπαιδευτικός που δούλεψε σε διάφορα δημόσια σχολεία της Μινεσότα, χρησιμοποιώντας ξυλεία και άλλα υλικά που βρίσκονταν πρόχειρα στο γκαράζ του, έφτιαξε ένα μικρό “κιβώτιο”, σαν σπιτάκι, και το στερέωσε πάνω σε έναν πάσσαλο, μπροστά στο σπίτι του.
Μέσα σε αυτό το “κουτί” έβαλε βιβλία. Ήταν μια προσφορά εις την μνήμη της μητέρας του, η οποία είχε πεθάνει πρόσφατα και που ήταν επίσης λάτρης των βιβλίων και εκπαιδευτικός. Ο Todd ονόμασε το εγχείρημα: “Little Free Library”.
Οι γείτονες, το αποδέχτηκαν θετικά, και ο Todd συνέχισε να εγκαθιστά “κουτιά με βιβλία” σε διάφορα σημεία της πόλης του. Σύντομα, η ιδέα άρχισε να εξαπλώνεται και να εφαρμόζεται σε ευρύτερη κλίμακα.
Τρία χρόνια αργότερα (2012), το “Little Free Library” αναγνωρίστηκε επίσημα σαν “Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός”. Μέχρι το 2012, είχαν εγκατασταθεί στην Αμερική… 2,5 χιλιάδες “Μικρές Βιβλιοθήκες”!
Όπως ήταν φυσικό, η ιδέα εξαπλώθηκε γρήγορα και εκτός Αμερικής. Το 2019 υπήρχαν καταγεγραμμένες 90 χιλιάδες “Μικρές Βιβλιοθήκες” σε 91 χώρες!…
Η ιδέα είναι απλή, και βασίζεται στον εθελοντισμό και την καλή θέληση. Οποιοσδήποτε μπορεί να δανειστεί κάποιο βιβλίο, να το διαβάσει και να το επιστρέψει, ή μπορεί ν’ αφήσει ένα δικό του βιβλίο, εμπλουτίζοντας έτσι το υλικό της μικρής βιβλιοθήκης.
Οι βιβλιοθήκες, είναι κάτι παραπάνω από νούμερα, πληροφορίες ή συλλογές. Οι βιβλιοθήκες είναι, περισσότερο χώροι, που ενώνουν ανθρώπους και ιδέες στις τοπικές κοινωνίες. Είναι σημεία αναφοράς, όπου οι άνθρωποι ανταλλάσουν γνώση, σοφία, σκέψεις και πάνω από όλα, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη.
Richard Watson
Ακολουθούν φωτογραφίες από μερικές εντυπωσιακές υλοποιήσεις τέτοιων δημόσιων βιβλιοθηκών· και παρόλο που δεν ανήκουν όλες στο “Little Free Library” project, βλέπουμε ότι όταν υπάρχει “θέληση”, οι άνθρωποι ξεδιπλώνουν τα ταλέντα και την ευρηματικότητά τους…
Στον επίσημο ιστότοπο του Little Free Libraries Project θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες, για το πως μια τόσο απλή ιδέα, πήρε παγκόσμιες διαστάσεις και μετράει πλέον, πάνω από 150 χιλιάδες “μικρές βιβλιοθήκες”, σε 120 χώρες…
Τα σχέδια, τα χρώματα, η έμπνευση, …ατελείωτα, εντυπωσιακά, πανέμορφα! Δείτε περισσότερες ιδέες για “μικρές βιβλιοθήκες” εδώ, (για όποιον θελήσει να επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο 😃).
Ο καθένας μπορεί να γίνει “συνεργάτης” του Little Free Library Project, είτε αγοράζοντας μια έτοιμη βιβλιοθήκη, είτε φτιάχνοντάς την μόνος του, αφού υπάρχουν κατάλληλες οδηγίες, με σχέδια, βίντεο και συμβουλές. Εφόσον πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, η “μικρή σου βιβλιοθήκη” καταχωρείται επίσημα στο παγκόσμιο δίκτυο των “Little Free Libraries”.
Σε μια ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets, καταγράφονται στον παγκόσμιο χάρτη, όλα τα σημεία και οι περιοχές που υπάρχουν καταχωρημένες “Little Free Libraries”, έτσι ώστε να μπορεί να τις βρει στην περιοχή του, όποιος ενδιαφέρεται.
Δεν μπορεί, παρά να αναρωτηθεί κανείς: αν ένα τέτοιο project θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις Ελληνικές μεγαλουπόλεις ή και στην επαρχία;
Άφησε ένα σχόλιο...