Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Spectroom

AGORA (2009)

Η ταινία “AGORA” είναι μια ιστορική, δραματική ταινία, Ισπανικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία του Alejandro Amenábar, που προβλήθηκε το 2009. Διαδραματίζεται στην αρχαία Αλεξάνδρεια, κατά την περίοδο του 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ.

Η πλοκή εστιάζει στην σύγκρουση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας στην υστερο-ρωμαϊκή Αλεξάνδρεια, μέσα από τη ζωή της Υπατίας, μια θαυμαστή αστρονόμος, μαθηματικός και φιλόσοφος. Η Υπατία είναι ανεξάρτητη γυναίκα και ευφυής επιστήμονας, που αγωνίζεται να καταλάβει τους νόμους του σύμπαντος, χωρίς να υποκύπτει στις πιέσεις των πολιτικών και θρησκευτικών ηγεμόνων.

Η ταινία προβάλει με γλαφυρό τρόπο, τη βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ των Ελλήνων κι Αιγύπτιων “εθνικών”, με τους χριστιανούς και τους εβραίους της πόλης, που διεκδικούν μέρος από την εξουσία και την επιρροή στην περιοχή.

Η Υπατία βρίσκεται χωρίς την θέλησή της, στο επίκεντρο αυτού του φονικού, θρησκευτικού, εμφυλίου πολέμου, που απειλεί να καταστρέψει την αρχαία κληρονομιά της Αλεξανδρινής κουλτούρας.

Η AGORA είχε μέτρια εμπορική επιτυχία. Έλαβε 13 υποψηφιότητες για βραβεία Goya (εθνικά βραβεία της Ισπανίας), από τις οποίες κέρδισε τις 7, μεταξύ των οποίων, για καλύτερη φωτoγραφία, κοστούμια και μοντάζ.

Ο Alejandro Amenábar κάνει μια προσπάθεια να αναδείξει τη σημασία της παιδείας, της επιστήμης και της κριτικής σκέψης, απέναντι στον φανατισμό, την άγνοια και την χειραγώγηση του όχλου. Η Rachel Weisz προσφέρει μια συγκλονιστική ερμηνεία, με την Υπατία ν’ αποτελεί ένα πρότυπο γυναικείου ρόλου -ειδικά για εκείνη την περίοδο- που δεν υποχωρεί στις προκαταλήψεις και τους περιορισμούς της εποχής της.

Η ταινία αναδεικνύει τη σημασία της επιστημονικής γνώσης, της μόρφωσης και της παιδείας στις ανθρώπινες κοινωνίες. Ταυτόχρονα, εξετάζει την επίδραση της θρησκείας στον πολιτισμό και προβάλλει ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία της σκέψης, την ελευθερία του λόγου και της ανοχής στη διαφορετικότητα.

Οι διαφορετικές πεποιθήσεις μπορούν να συνυπάρξουν με ειρήνη και αμοιβαίο σεβασμό, προειδοποιώντας για τις καταστροφικές συνέπειες, όταν η γνώση υπονομεύεται από την αφέλεια, την θρησκευτική μονομερή προσέγγιση, τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία.

Οι εξαιρετικές ερμηνείες, οι εντυπωσιακές σκηνές και η ακριβής αναπαράσταση της αρχαίας Αλεξάνδρειας, ενισχύουν τον ρεαλισμό της αφήγησης, μιας σημαντικής, και δυστυχώς τραγικής, καταγραφής της Ιστορίας.

Η προβολή της ταινίας, πυροδότησε πληθώρα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, σχετικά με την ιστορικότητα των γεγονότων, την αξιοπιστία των πηγών ή την αμερόληπτη παρουσίασή τους, επαναφέροντας στο προσκήνιο, μια από τις παλαιότερες διαμάχες, του κατά πόσο η χριστιανική θρησκεία επικράτησε “αξιοκρατικά”, και μόνο με το “αγαπάτε αλλήλους”…

Περισσότερα για την Αλεξανδρινή φιλόσοφο Υπατία, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.



Βαθμολογήστε το άρθρο. Τα "καλύτερα" θα δημοσιευτούν στο "IRIS Magazine"

(Περιοδική ηλεκτρονική έκδοση, με τις δικές σας επιλογές)

Λυπούμαστε που δεν μείνατε ικανοποιημένοι από το άρθρο.

Μπορείτε όμως να μας βοηθήστε, να γίνουμε καλύτεροι!

Πείτε μας, τί θα θέλατε να βελτιώσουμε;


Όλα τα νέα📄άρθρα, στο email 📩σου!

Ενημερωθείτε πρώτοι για νέες δημοσιεύσεις! 

Το "IRIS Magazine" είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, που μπορείτε να λαμβάνετε εντελώς δωρεάν στο email σας. Περιλαμβάνει τα δημοφιλέστερα άρθρα του Spectroom, απ' όλο το φάσμα των θεματικών κατηγοριών, με επιλογές των αναγνωστών μας και της Συντακτικής Ομάδας.

Αν επιθυμείτε να γίνετε συνδρομητές του IRIS Magazine, επιλέξτε:

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Διαβάστε σχετικά με την "Πολιτική Απορρήτου" εδώ.

Team Spectroom

"Γράψε κάτι, που αξίζει να διαβαστεί
ή κάνε κάτι, που αξίζει να γραφτεί..."

(Βενιαμίν Φραγκλίνος)

Άφησε ένα σχόλιο...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Update cookies preferences