Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Spectroom

“Ο Κόσμος της Σοφίας”

Το βιβλίο “Ο Κόσμος της Σοφίας” είναι ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει την περιπέτεια και το μυστήριο, με τη φιλοσοφία. Η ιστορία ακολουθεί τη Σοφία, μια 14χρονη κοπέλα που ζει στη Νορβηγία, και τον Αλμπέρτο Νοξ, έναν μυστηριώδη φιλόσοφο, που της διδάσκει την ιστορία της φιλοσοφίας, από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι τους σύγχρονους στοχαστές.

Μαζί, οι δύο ήρωες θα ανακαλύψουν έναν κόσμο γεμάτο ιδέες, ερωτήματα και αινίγματα, αντιμετωπίζοντας όσους θα προσπαθήσουν να τους εμποδίσουν να φτάσουν στην αλήθεια. Το βιβλίο είναι ένας εύκολος και ευχάριστος τρόπος να μάθει κανείς τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας, καθώς ο συγγραφέας παρουσιάζει τις κύριες ιδέες και τους εκπροσώπους των διαφόρων φιλοσοφικών ρευμάτων με απλό και κατανοητό τρόπο, χρησιμοποιώντας παραδείγματα, αναφορές και διαλόγους.

Όποιος την ιστορία του την ίδια δεν ξέρει,
το πώς και το γιατί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια,
στης αμάθειας το σκοτάδι μένει
και ζει μονάχα απ’ τη μια στην άλλη μέρα.
Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε

Ο Κόσμος της Σοφίας κυκλοφόρησε το 1991 κι έχει γίνει διεθνής επιτυχία. Το βιβλίο δίνει ευκαιρίες και κίνητρα για να σκεφτεί κανείς κριτικά και δημιουργικά, καθώς ο συγγραφέας προ(σ)καλεί τον αναγνώστη να αμφισβητήσει τις δεδομένες αντιλήψεις και να αναζητήσει τις δικές του απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής, ταξιδεύοντας μαζί με την Σοφία σε μια συναρπαστική περιπέτεια γνώσης και αυτογνωσίας.

Το βιβλίο πραγματεύεται και αναδεικνύει σημαντικές φιλοσοφικές έννοιες και ιδέες, όπως η ύπαρξη του Θεού, η φύση του χρόνου, η ελευθερία της βούλησης και η ηθική. Ο Gaarder καταφέρνει να παρουσιάσει αυτές τις έννοιες με έναν ευχάριστο και προσιτό τρόπο, συνδυάζοντας την πλοκή με την εκπαιδευτική αξία, καθιστώντας έτσι το βιβλίο κατανοητό και ενδιαφέρον σε αναγνώστες όλων των ηλικιών.

Ενδιαφέρον επίσης, παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο ο Gaarder ενσωματώνει την ιστορία της φιλοσοφίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικής και πολιτισμικής εξέλιξης. Από τους προσωπικούς προβληματισμούς της Σοφίας έως τις επιδράσεις των φιλοσοφικών κινημάτων στην κοινωνία, το βιβλίο αναδεικνύει τη σημασία της φιλοσοφίας, ως μέσο κατανόησης του κόσμου γύρω μας. Ο Gaarder καταφέρνει να παρουσιάσει αυτές τις φιλοσοφικές έννοιες με έναν απλό και ευανάγνωστο τρόπο. Το βιβλίο γίνεται εύκολα κατανοητό, ακόμα και από αναγνώστες που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τη φιλοσοφία.

Συνοψίζοντας, “Ο Κόσμος της Σοφίας” είναι ένα ενδιαφέρον και διαφωτιστικό βιβλίο για όποιον θέλει να μυηθεί ομαλά στην φιλοσοφία, αλλά δεν αποτελεί αριστούργημα της λογοτεχνίας. Το βιβλίο διαβάζεται απ’ όλες τις ηλικίες, αλλά τα δυνατά του σημεία, είναι τα φιλοσοφικά ζητήματα που πραγματεύεται, και όχι η πλοκή, το βάθος χαρακτήρων, το ανατρεπτικό φινάλε, και γενικότερα η μυθιστορηματική και λογοτεχνική του αξία. Είναι ένα βιβλίο που ανοίγει το μυαλό, αλλά δεν γεμίζει την καρδιά

Jostein Gaarder
Jostein Gaarder

Εάν ενδιαφέρεστε για ένα βιβλίο που θα σας ταξιδέψει σε νέα μονοπάτια σκέψης και γνώσης, τότε σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να διαβάσετε τον “Κόσμο της Σοφίας” του Jostein Gaarder.


Το βιβλίο είναι αρκετά μεγάλο, έχει πάνω από 600 σελίδες, και γι’ αυτό μερικές εκδόσεις το χωρίζουν σε δύο τόμους. Ο πρώτος τόμος καλύπτει την φιλοσοφία από τον Σωκράτη μέχρι τον Γαλιλαίο, και ο δεύτερος τόμος καλύπτει την φιλοσοφία από τον Ντεκάρτ μέχρι τις μέρες μας. Το περιεχόμενο και η πλοκή του βιβλίου είναι τα ίδια σε όλες τις εκδόσεις, απλά η διαίρεση σε τόμους είναι ένας τρόπος να γίνει πιο εύκολη η ανάγνωση και η μεταφορά του βιβλίου.


Το 2022 έχει κυκλοφορήσει και σε κόμικ, από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια και Μεταίχμιο. Το κόμικ είναι διασκευασμένο από τον Vincent Zabus και τον Nicoby, και φέρνει την ιστορία της Σοφίας στο σήμερα, με σύγχρονες αναφορές και γραφικά. Το κόμικ είναι επίσης χωρισμένο σε δύο τόμους, όπως και το αρχικό βιβλίο. Λόγω του είδους του, σαν Graphic Novel, προτείνεται και για παιδιά από 10 ετών. (Την στιγμή που γράφεται το παρόν, ο 2ος τόμος είναι υπό έκδοση)

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ μια συζήτηση/συνέντευξη με τους δημιουργούς.

Έχετε υπόψιν σας, ότι οι κριτικές που δημοσιεύονται οπουδήποτε στο διαδίκτυο, είναι καθαρά υποκειμενικές, και αφορούν την προσωπική άποψη του γράφοντος. Η τελική ευθύνη της επιλογής, έγκειται στις προσωπικές προτιμήσεις και τα γούστα του κάθε αναγνώστη. Έχοντας πει αυτά, μπορεί ν' απολαύσετε ένα βιβλίο με "κακές" κριτικές, ή και να πετάξετε ένα βιβλίο με διθυραμβικές κριτικές… 


Βαθμολογήστε το άρθρο. Τα "καλύτερα" θα δημοσιευτούν στο "IRIS Magazine"

(Περιοδική ηλεκτρονική έκδοση, με τις δικές σας επιλογές)

Λυπούμαστε που δεν μείνατε ικανοποιημένοι από το άρθρο.

Μπορείτε όμως να μας βοηθήστε, να γίνουμε καλύτεροι!

Πείτε μας, τί θα θέλατε να βελτιώσουμε;


Όλα τα νέα📄άρθρα, στο email 📩σου!

Ενημερωθείτε πρώτοι για νέες δημοσιεύσεις! 

Το "IRIS Magazine" είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, που μπορείτε να λαμβάνετε εντελώς δωρεάν στο email σας. Περιλαμβάνει τα δημοφιλέστερα άρθρα του Spectroom, απ' όλο το φάσμα των θεματικών κατηγοριών, με επιλογές των αναγνωστών μας και της Συντακτικής Ομάδας.

Αν επιθυμείτε να γίνετε συνδρομητές του IRIS Magazine, επιλέξτε:

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Διαβάστε σχετικά με την "Πολιτική Απορρήτου" εδώ.

Team Spectroom

"Γράψε κάτι, που αξίζει να διαβαστεί
ή κάνε κάτι, που αξίζει να γραφτεί..."

(Βενιαμίν Φραγκλίνος)

Άφησε ένα σχόλιο...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Update cookies preferences